4 stycken nya förslag

INFÖR SMÅBOLAGFONDER FÖR ONOTERADE BOLAG

Inför skattesubvention till de som startar småbolagsfonder med enbart onoterade bolag. Dessa privata aktörer ställer krav på bolagen om insyn och rapportering för att få ingå i fonden. Privatpersoner som investerar kan dra av 30% på innehavet varje år. Detta är inte nytt. Från 1979 till 1982 ökade antalet fondsparare från 75 500 till 425 000. Varje sparad krona i fondsparande var avdragsgill med 30 % . Dessutom var avkastningen skattefri under den tid man sparade i ytterligare fem år. Pengarna gick till börsens stora bolag. Småbolagsfondens pengar går till onoterade tillväxtbolag på väg till börsen. Pengarna stannar i Sverige och antalet arbetstillfällen ökar. Därmed återbördas skatten… 

INFÖR SKATTESUBVENTION OM 30 % I NYEMISSIONER FÖR ONOTERADE BOLAG 

Höga ägarskatter på små företag påverkar. Därför behövs lägre skatter i mindre bolag. Kapitalet beskattas inte så länge det stannar i bolaget. De som satsar riskkapital i små bolag är de som också äventyrar sina egna skattade pengar – de vet bäst var pengarna skall satsas. Inför skattesubvention 30 procent på varje satsad krona i nyemission i ett onoterat bolag. Skatten dras av redan första året. Med fler skattesubventioner skulle fler våga satsa på eget samt få bättre tillgång på riskkapital. 

INFÖR UTVECKLINGSBOLAG DÄR KAPITALET STANNAR OCH ARBETAR I BOLAGET

Skapa en enklare form av aktiebolag som är ett Utvecklingsbolag vilka är undantaget revisorkrav och momsregistrering samt skatt på de först fakturerade 300.000 kronorna. Fler har då motivationen att starta eget. Om fler kan tjäna pengar i egna bolag så gynnar det ekonomin och skapar skatteintäkter. 

De första 3,5 åren är avgörande för överlevnaden av ett företag. Över 90 procent av riskkapitalet i dessa nystartade företag kommer från ”Friend, Fools and Family”. Utan dem som startar inga företag. De är dessa som behöver stöd och incitament istället för mer skattepengar till ALMI och andra statliga stödfunktioner. Det är inte Statens uppgift att förse näringslivet med riskkapital. 

INFÖR FIKTIV VD-LÖN SÅ SERIENTREPRENÖRER HJÄLPER NYA ENTREPRENÖRER

Gör att det är möjligt med att serieentreprenörer kan arbeta i nystartade aktiebolag genom att införa en fiktiv VD-lön. Serieentreprenören får dra av denna fiktiva lön i sin deklaration. Maxsumma. Likviditeten i det nystartade bolaget belastas inte. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *